Hekurosja e gjinjve

Mund të duken vende të largëta që nuk na prekin apo histori të shkuara. Megjithatë duhet kuptuar që në botë ato që vuajnë më shumë janë vajzat dhe kjo prej patriarkatit dhe mentalitetit.

“Hekurosja e gjirit”

E njohur gjithashtu si rrafshimi i gjirit. Eshtë masazhimi i gjinjve të një vajze duke përdorur objekte të forta ose të nxehta, për t’u përpjekur për t’i bërë ata të mos zhvillohen ose të zhduken. Kjo zakonisht kryhet nga nëna e vajzës. Ajo mendon se po përpiqet ta mbrojë vajzën nga ngacmimet dhe përdhunimet seksuale, ose për të parandaluar shtatzëninë e hershme që do të dëmtojë emrin e familjes. Ose për të lejuar vajzën të ndjekë arsimin në vend që të detyrohet në martesë të hershme.

Ku praktikohet?

Gjinj Më së shumti praktikohet në pjesët e Kamerunit. Atje djemtë dhe burrat mund të mendojnë se vajzat, gjinjtë e të cilave kanë filluar të rriten, janë gati për marrëdhënie seksuale. Më i përdorur gjerësisht për hekurosjen e gjoksit është një llaç prej druri që normalisht përdoret për zhytjen e zhardhokëve. Mjete të tjera të përdorura përfshijnë gjethe, gurë që përdoren për bluarje, çakmakë të nxehtë etj. gjinj

Cfarë thonë studimet?

Një studim pilot (Agjensia gjermane GIZ) tregoi se në Kamerun kjo praktikë ndodh tek 24% e vajzave. Studimi theksoi gjithashtu se në provincën e Littoral, 53% e vajzave dhe grave raportuan se kishin hekurosur gjirin dhe rreth 60% të të gjitha rasteve të hekurosjes së gjirit kryheshin nga nëna e viktimës. Mosha ku niset kjo praktikë mund të fillojë që 10 vjeç, diku para pubertetit. Sondazhi gjithashtu raportoi se “hekurosja e gjirit” më e zakonshme është në zonat urbane, ku nënat  kanë frikë se fëmijët e tyre mund të jenë më të ekspozuara ndaj abuzimit seksual dhe nuk duan tˋi martojnë në moshë të hershme siç ndodh në zonat rurale. gjinj

 Dëmet në shëndet

Hekurosja e gjirit është shumë e dhimbshme dhe mund të shkaktojë dëme të indeve.

  • Sidoqoftë, ekspertët mjekësorë paralajmërojnë se mund të kontribuojë në kancerin e gjirit, formimin e kisteve dhe depresion dhe në ushqimin me qumësht gjiri kur të bëhen nëna.
  • Efekte të tjera të mundshme anësore përfshijnë infeksionet e gjirit, formimin e absceseve, keqformim të gjinjve etj.
  • Përveçse është e rrezikshme, hekurosja e gjirit kritikohet si e paefektshme për ndalimin e seksit të hershëm dhe shtatzënisë.

GIZ sëbashku me një organizatë joqeveritare në Kamerun, “Rrjetin e Miqve”, që mbështesin nënat e reja, organizojnë shpesh fushata kundër hekurosjes së gjirit. Gjithashtu është kërkuar dhe një ligj kundër praktikës; megjithatë, nuk është miratuar. Sipas një avokati të Kamerunit, nëse një mjek përcakton që dëmi i është shkaktuar gjoksit, kryerësi mund të dënohet deri në tre vjet burg, me kusht që çështja të raportohet brenda pak muajsh.

Megjithatë, është e paqartë nëse ekziston një ligj i tillë pasi nuk ka raste të regjistruara të zbatimit të tij. Kjo do të thotë që ende nuk konsiderohet e rrezikshme aq sa duhet. Rreth 39 përqind e grave të Kamerunit e kundërshtojnë hekurosjen e gjirit, me 41 përqind të cilave shprehnin mbështetje, dhe 26 përqind ishin indiferente.

Per me teper informacione na ndiqni edhe ne faqen tone te facebook si edhe instagram