Ekografia morfologjike është ekografia më e rëndësishme e trimestrit të dytë. Ajo zakonisht bëhet rreth javës 19-21. Qëllimi kryesor shtë të verifikohen përmasat e fëmijës si edhe zhvillimi i organeve.

Cfarë ekzaminohen përkatësisht?

Ekografia morfologjike ka si qëllim ekzaminimin e të gjitha organeve të fetusit, nga koka deri tek këmbët. Organet në fakt analizohen me shumë imtësi (koka, gjoksi, zona abdominale, kolona vertebrale etj). E madje gjatë ekografisë morfologjike mund të përcaktohet në mënyrë gati absolute edhe gjinia e fëmijës si edhe pozicioni i placentës.

Sa është e sigurt ekografia morfologjike?

Sipas mjekut gjinekolog Giuseppe Cali kjo ekografi nuk është 100% e sigurt. Saktësia e saj arrin deri në 60%.

Cfarë keqformimesh nuk mund të diagnostikojë ekografia morfologjike?

Disa anomali si për shembull celja e rrugëve urinare apo tubit trëtës, apo disa forma të nanizmit nuk mund të shikohen. Ndoshta për vetë faktin se në këtë periudhë është ende herët dhe këto struktura kanë ende nevojë për formim të plotë.

E mbi të gjitha edhe obeziteti i pranishëm tek nëna mund të pengojë ekzaminimin e plotë së të gjithë organeve fetale.

Ekografia morfologjike është ekografia më e rëndësishme e trimestrit të dytë. Ajo zakonisht bëhet rreth javës 19-21. Qëllimi kryesor shtë të verifikohen përmasat e fëmijës si edhe zhvillimi i organeve.

Cfarë ekzaminohen përkatësisht?

Ekografia morfologjike ka si qëllim ekzaminimin e të gjitha organeve të fetusit, nga koka deri tek këmbët. Organet në fakt analizohen me shumë imtësi (koka, gjoksi, zona abdominale, kolona vertebrale etj). E madje gjatë ekografisë morfologjike mund të përcaktohet në mënyrë gati absolute edhe gjinia e fëmijës si edhe pozicioni i placentës.

Sa është e sigurt ekografia morfologjike?

Sipas mjekut gjinekolog Giuseppe Cali kjo ekografi nuk është 100% e sigurt. Saktësia e saj arrin deri në 60%.

Cfarë keqformimesh nuk mund të diagnostikojë ekografia morfologjike?

Disa anomali si për shembull celja e rrugëve urinare apo tubit trëtës, apo disa forma të nanizmit nuk mund të shikohen. Ndoshta për vetë faktin se në këtë periudhë është ende herët dhe këto struktura kanë ende nevojë për formim të plotë.

E mbi të gjitha edhe obeziteti i pranishëm tek nëna mund të pengojë ekzaminimin e plotë së të gjithë organeve fetale.

Nese keni deshire per te marre me teper info na ndiqni edhe ne faqen tone te facebook si edhe instagramin e faqes.